FCI standard N 56 (2000.04.06) H
PUMI

EREDETE: Magyarország

AZ ÉRVÉNYES EREDETI STANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK IDEJE: 2000. IV. 6.

FELHASZNÁLÁSA: Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Házőrzésre - jelző kutyaként - kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő- és sportkutya.

FCI-BESOROLÁSA:
I. fajtacsoport Őrző és terelőkutyák Juhász és pásztor kutyák (a svájci havasi kutyák kivételével)
1. szekció Juhászkutyák.
Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Középnagy testű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Szőrzete középhosszú, göndör vagy hullámos, tincsekbe rendeződő. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell hogy legyen.

FONTOS TESTMÉRETEK:

- A testhossz megegyezik a marmagassággal.
- A mellkasmélység valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele.
- A fang hossza valamivel kisebb, mint a fejhossz fele.
- A nyak hossza megegyezik a fej hosszával, és a marmagasság 45 %-át teszi ki.

VISELKEDÉS ÉS JELLEM (WESEN): Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettre-készséget és hatalmas temperamentumot sugároz. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés - fajtaidegen tulajdonság.

FEJ: Megnyúlt, viszonylag keskeny. Alakjára a megnyúlt arcorri rész nyomja rá a bélyegét.

AGYKOPONYA

Koponya: A fejtető közepesen széles és domború. A homlok hosszú, kevésbé domborodó, oldalról lapos. A szemboltívek mérsékelten fejlettek.

Stop: A stopvonal alig érzékelhető. A homlok síkja a szemboltívek között szinte egyenes vonalban folytatódik az orrhátra.

ARCKOPONYA:

Orrtükör: keskeny, egyenes metszésű, valamennyi színváltozatnál fekete.

Fang: Az orrhát egyenes. Az arcorri rész megnyúlt és elkeskenyedő de nem hegyes.

Ajkak: Feszesen simulnak a fogsorhoz, sötéten pigmentáltak.

Állkapocs/fogazat: Az állkapocs erős. Fogazata szabályos, ollós záródású, teljes. Fogai fejlettek, erősek, fehérek.

Pofa: Jól izmolt.

Szemek: Közepes nagyságúak, ovális alakúak, kissé ferde metszésűek, élénk, értelmes kifeje-zésűek, sötétbarna színűek, közepes távolságra helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszesen zárt, jól pigmentált.

Fülek: Magasan tűzöttek, felállóak. A fül csúcsa felső harmadában határozottan előre és kissé oldalt bicsaklik. Közepes méretűek, arányosak, formájuk fordított V-alakú. Fülmozgása élénk.

NYAK: Középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt; a közepesnél magasabb illesztésű; a vízszintessel 55 fokot zár be.. A nyak bőre feszes, száraz, ránctalan.

TEST: A törzs hossza azonos a marmagassággal - négyzetes felépítésű. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta.

Felső vonal: Egyenes.

Mar: Határozottan kiemelkedik, hosszú és hátrafelé lejt.

Hát: Rövid, egyenes és feszes.

Ágyéktáj: Rövid, feszes kötésű és szintén egyenes.

Far: Rövid, enyhén csapott, közepesen széles.

Mellkas: Szügye egyenes síkú, nem domborodó, nem széles, inkább mély. Bordázata nem don-gás, inkább lapos. Mellkasa mély és hosszú, jó íveltség esetén a könyök magasságáig húzódik.

Has: Feszes, hátrafelé felhúzott.

Alsó vonal: Kifejezetten előremélyülő.

FAROK: Magasan tűzött, határozottan felfelé indul és a far fölött élére állított kör alakot képezve a kereszttájékra kunkorodik. A farok koronaszőrzete 7-12 cm hosszú, szálkás jellegű, dús, szerteálló, kevés aljszőrzetet tartalmaz. A kurta farok és a farok csonkítás nem meg-engedett.

VÉGTAGOK:

ELÜLSŐ RÉSZ: Az elülső végtagok a szügy síkjából kiindulva függőlegesen támasztják alá a törzset. A két végtag oszlopos, párhuzamos, nem túl széles állású.

Váll: A lapocka hosszú és meredek. Dőlésszöge a vízszinteshez viszonyítva 55 fok. A vállbúbok a szügy síkjából nem domborodnak ki.

Felkar: Rövid, jól izmolt. A lapocka és a felkar által bezárt szög 100-110 fok.

Könyök: Szorosan a testhez záródó.

Alkar: Hosszú, szikár.

Elülső lábközép: Meredek.

Elülső mancsok: Szorosan zártak, boltozatosak - macskamancsok. A talppárna rugalmas. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék.

HÁTULSÓ RÉSZ: A hátulsó végtagok nagyon erősek. Oldalról nézve hátraállítottak. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak, egyenesek, nem túl szűk és nem túl széles állásúak.

Comb: Izmos és hosszú, hátraállított.

Térd: Az elülső végtag könyökével egy vonalban helyezkedik el.

Lábszár: Izmos, hosszú.

Csánk: A csánk szikár és élesen kirajzolódik. A csánkízület vízszintessel 45 fokos szöget zár be.

Hátulsó lábközép: Rövid, meredek, szikár.

Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. Fattyúujjak nem kívánatosak, eltávolítandók.

JÁRÁS: Igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, nagy energiájú, mozgása "pattogó", dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus; hátulsó végtagjait pontosan a mellsők nyomába helyezi.

BŐR: Ránctalan, feszes, erősen pigmentált. A szabad bőrfelületek palaszürkék vagy feketék.

SZŐRZET

SZŐR: A szőrzet tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. Átlagban 4-7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva, szálkás jellegű felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze. A füleken dús, szerteálló, szálkás koronaszőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető. A szőrzet kívánatos felkészítési formája a kézi trimmelés. A fejen és a végtagokon ollóval történő igazítások lehetségesek. A teljes szőrzet nyírása nem kívánatos.

SZÍN:
- A szürke különböző árnyalatai (születéskor általában fekete, idővel kiszürkül)
- Fekete.
- Fakó, alapszínek: vörös, sárga, krémszín (fekete vagy szürke árnyalat és a kifejezett maszk kívánatos)

3 cm-nél kisebb átmérőjű fehér mellfolt és a lábujjakon fehér tűzés nem hiba.

- Fehér.

A szőrszín mindig fedett, egyöntetű legyen.

NAGYSÁG ÉS SÚLY:

Marmagasság:
Kanok: 41-47 cm, ideális nagyság: 43-45 cm.
Szukák: 38-44 cm, ideális nagyság: 40-42 cm.

Testsúly:
Kanok: 10-15 kg, ideális testsúly: 12-13 kg.
Szukák: 8-13 kg, ideális testsúly: 10-11 kg.

HIBÁK: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minő-sítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

KIZÁRÓ HIBÁK:

- Kerek, puliszerű fej. A fej 40 %-ánál rövidebb arcorri rész.

- Erős, kifejezett stop.

- Egy vagy több metszőfog, szemfog, a 2-4. premolar és az 1-2. molar hiánya; kettőnél több P1 hiánya; az M3 fogak nem számítanak.

- Előre- és hátraharapás, keresztharapás.

- Egyenesen felálló, tövéből lógó vagy felemás fülek.

- Csokoládészínű vagy tarka szőrzet, valamint bármilyen folyamatos, erősen elkülönülő folt (például cserszínű jegyek).

- Rövid, sima szőrzet. Hosszú, erőteljesen nemezesedő vagy nyílt, szerkezet nélküli szőrzet.

- A standardban rögzített előírástól eltérő méret.

UTÓLAGOS MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.